Kotona kuntoilu: miten se onnistuu?

Liikkuminen parantaa sekä henkistä että fyysistä hyvinvointia. Nykyisessä yhteiskunnassa liikunnasta on kuitenkin tullut monelle taakka, joka syö aikaa muutenkin tiukasta päivärutiinista. Liikunnalle jää usein vähän aikaa ja samalla kaukana sijaitseva kuntosali tai lenkkipolku ei jaksa enää illalla pitkän työpäivän jälkeen vetää ylös.

Motivaation ylläpitäminen

Arjen velvollisuudet vaativat usein liikaa ja lopputuloksena voi olla krooninen väsymys, joka voi ilmetä elimistössä erilaisina fyysisinä ja psyykkisinä oireina. Liikunta auttaa omalla tavallaan vapauttamaan sekä kehon että mielen solmuja. Ongelmana on kuitenkin monelle rajallinen aika, johon vastaus voi löytyä kotona kuntoilusta.

Yksi tärkeimmistä, ja ellei jopa tärkein tekijä, kotona kuntoiluun on motivaatio. Motivaatio takaa sen, että säännöllistä liikuntarutiinia jaksetaan ylläpitää pitkiä aikoja. Samalla tapaa kotona kuntoiluun tarvitaan suunnitelma, johon tulisi asettaa myös tiettyjä tavoitteita, oli se sitten kunnon kohottaminen, painon pudottaminen tai tiettyjen kehon osien kiinteyttäminen.

Näillä vinkeillä saat kotona kuntoilusta kaiken irti

Kuntosalin etuna on se, että se tarjoaa kuntoilijoille laajat mahdollisuudet erilaisten liikkeiden tekoon kuntopyörineen, juoksumattoineen, painoineen ja monitoimilaitteineen. Kotona kuntoilussa ensimmäinen haaste onkin se, että kotoa ei välttämättä löydy erilaisia kuntoiluvälineitä. Tämä ei kuitenkaan ole este liikunnan harrastamiselle, sillä treenimaailmasta löytyy kymmeniä eri liikkeitä, joita voidaan suorittaa pelkkää omaa kehonpainoa hyödyntäen.

Samalla tapaa kotona löytyvistä esineistä on mahdollista luoda käden käänteessä käsipainot; riittää, että täytät kaksi vesi- tai limsapulloa vedellä, hiekalla tai pikkukivillä ja valmista! Lisäksi, jos kotoasi löytyy jo valmiiksi jumppapallo, jumppamatto tai käsipainot, on kotona kuntoilun aloittaminen entistä helpompaa. Motivaation ylläpitämiseksi nämä välineet kannattaa myös jättää näkyville; näin ne ovat aina läsnä muistuttamassa sinua siitä, että on aika suorittaa päivittäinen kuntoilurutiini.

Kotona kuntoiluun kannattaa varata aina erillinen tila, jossa huonekaluja ei tarvitse järjestellä aina uudelleen ennen kuntoilua ja kuntoilun jälkeen. Tilan voi järjestää esimerkiksi vierashuoneeseen, makuuhuoneeseen tai muuhun vapaaseen tilaan. Näin mielesi ei käytä tekosyynä laiskuutta sille, ettet jaksaisi alkaa taas siirtelemään huonekaluja paikasta toiseen.

Jos mielikuvituksesi ei riitä luomaan asianmukaista liikuntarutiinia kotona kuntoiluun, ei hätää; internetin maailma on tänä päivänä täynnä erilaisia liikuntaohjelmia. Näitä ohjelmia on helppo hakea Googlesta tai esimerkiksi YouTubesta ja mikä parasta, ne ovat usein täysin ilmaisia. Voisimmekin puhua tietyllä tapaa virtuaalisesta valmentajasta, joka kertoo sinulle, mitä sinun tulee seuraavaksi tehdä ja miten. Lisäksi, jos olet valmis panostamaan kotona kuntoiluun enemmän, voit vaihtoehtoisesti tilata netistä maksullisen kuntoiluohjelman, joka sisältää usein liikuntarutiinin lisäksi myös ravitsemusohjeita ja jopa henkilökohtaisen personal trainerin.